Jämför och hitta städfirmor som utför flyttstädning till låga priser online

Rengöra tapeter - Instruktioner för all slags tapet

Efter du satt upp dina tapeter så får du ut de mesta utav dem om du underhåller dem väl. Om du ser till att du tar hand om dem så håller färgen längre och livslängden på tapeten ökar. Att underhålla sin tapet betyder, utan att behövas nämnas, att man rengör de lite nu och då. Detta kommer spara dig tid och pengar i slutändan. För vem har råd och lust att byta tapeter i hemmet varje år?

Rengöra tapeter - Tips för att hålla tapeten i toppskick

så rengör du tapet lätt

De flesta tapettillverkare skickar med instruktioner för hur man rengör tapeten och märker den ofta med antingen ”tvättbar” eller ”skrubbar”. Även fast de flesta av nutidens tapeter är gjorda av behandlad vinyl – som gör rengöringen lite enklare – så kräver fortfarande vissa sorters tapeter en mer omständlig rengöring för att bibehålla skicket av materialet.Hur man bör rengöra tapet varierar också beroende på vilken sorts nedfläckning man har. Om du ser en fläck eller smuts på tapeten så är det alltid bäst att direkt rengöra istället för att låta det dra in i materialet. Senare i artikeln kommer vi gå igenom olika slags fläckar på olika slags tapeter och hur man läätast får bort dem.

Om fläcken sitter på tapeten i köket eller i tvättstugan så kan du genast torka av med en våt trasa. Tapetsorten i rum med hög aktivitet och mycket fukt är tillverkade för att klara fläckar bättre. De flesta av tapeterna till kök, tvättstugor och barnens rum är oftast gjorda av vinyl, vilka är mer resistent för vatten och fläckar, och mycket mer hållbara än de som är gjorda av papper.

Viktigt att komma ihåg då man ska rengöra tapeter är att rengöringen av vinyltapeter är olik den för papperstapeter. Som nämnt innan så brukar tillverkarna ha en manual om hur man rengör, men här följer ändå några generella tips på hur man kan behålla tapeten i toppskick:

För lättare damm och smuts:

 1. Täck golvet med plast för att skydda mot överflödigt vatten och annat spill
 2. Borsta bort lösa partiklar med en borste
 3. Blanda milt rengöringsmedel i en hink 2/3 fylld med vatten, eller tillräckligt för att ge plats för bubblor
 4. Doppa en svamp i hinken, vrid ur överflödigt vatten och torka väggen uppifrån och ned
 5. Doppa och vrid ur svampen ofta och fortsätt med steg 4 tills hela väggen är torkad
 6. Torka bort eventuellt kvarvarande fukt på väggen med en torr handduk

Man kan använda samma tillvägagångssätt på kökstapeter, i tvättstugor och på andra vinylbaserade tapeter som när man rengöra väggarna som har lättare damm och smutsfläckar. Läs alltid rekommendationerna som man oftast får från tapettillverkaren innan du försöker dig på att ta bort mera ingrodd smuts. Men för mer envisa fläckar så måste du göra detta:

För kritstreck:

 1. Gnugga produkten ”Mr. Clean Magic Eraser” på området och det borde ta bort alla kritstreck;
 2. Om du inte har någon ”Mr. Clean Magic Eraser” kan du fukta en trasa med ett milt rengöringsmedel (använd inte ett slipande då detta kan skada tapetens struktur och färg);
 3. Torka väggen torr med en handduk.

För fläckar från touchpennor:

När du fått fläckar från touchpennnor, kontrollera om pennan är vattenlöslig och fläcken sitter på en vinyltapeter så kan man oftast enkelt torka bort den med en blöt trasa. Om inte så måste du göra följande:

 • Rengör fläcken med ”Mr. Clean Magic Eraser”
 • Om du inte har någon ”Mr. Clean Magic Eraser” kan du stryka på en blandning av vatten och bakpulver på fläcken och trasan
 • Gnugga FÖRSIKTIGT på fläcken
 • Om det inte fungerar med bakpulver; skvätt på alkohol och gnugga försiktigt (testa först alkoholen på en restbit av tapeten då alkohol kan leda till missfärgningar och allvarligt skada de flesta tapeter).

Fläckar som satt sig ordentligt i tapeten är väldigt svåra att få bort och kan kräva att du måste använda lösningsmedel. För din egen säkerhetsskull använd då alltid handskar för att skydda dina händer samt om barn och husdjur finns i hemmet. Ett alternativ är förstås att anlita en bra städfirma att ta hand om dina tapeter.

Flyttstädning prisförfrågan

 1. Fyll i formuläret
 2. Städfirman informeras om intresse
 3. Du får inom kort offert