Att lära sig hur man rengör ett akvarium med ett filtreringssystem är en viktig del i akvariehållandet och fiskskötseln, speciellt om du vill ha glada och friska fiskar. Filtersystemet rensar ut alla kemikalier och föroreningar som kan uppstå i ditt akvarium. Därför måste filtren rengöras och bytas med jämna mellanrum. Det finns i grunden tre typer av filtreringssystem; mekaniska, kemiska och biologiska.
Mekanisk filtrering tar bort partiklar från akvarievattnet. Det görs genom att vattnet silas genom filtret, som fångar partiklar i fibrerna eller porerna i det filtermaterial du valt. Med tiden blir filtret fullt av de partiklar som det samlat in, precis som en dammsugarpåse, och måste rengöras eller bytas. Ett av de bästa tips för att lära sig sköta om sitt akvarium är att göra ett schema för rengöringen eller filterbytet.
Mekaniska filtreringssystem innehåller ofta material som polyesterfibrer och finns i olika form och storlek och är vanligen en kudde av vävda eller pressade fibrer. Ett annat filtermaterial som också används i mekaniska filter är skumsvampar, men oavsett vilket material du använder så kvarstår faktum att det måste rengöras eller bytas ut var 3:e till 4:e vecka, beroende på hur många fiskar och vilken typ av akvarium du har. Var 3:e till 4:e vecka är en bra tumregel för ett normalt mekaniskt filter. Skulle filtret bli igensatt tidigare, måste du rengöra eller byta det.
Förutom mekanisk filtrering kan även du välja kemisk filtrering som rengöringsmetod för ditt akvarium. Den kemiska filtreringen fungerar genom att molekyler används som rengöringsmedel. I en av de mest vanligt använda kemiska filtreringssystem är aktivt träkol den verksamma substansen. Det aktiva kolet kan ta bort stora mängder föroreningar från de flesta akvarium, eftersom den kan fånga även de minsta föroreningar och partiklar.
Förutom träkol finns det också möjlighet att välja ett kolbaserat filtersystem. Kolfiltret är ett av de mest populära filtren för användning i akvarier, eftersom filtren kan ta bort en stor mängd föroreningar och att hålla vattnet kristallklart. De flesta använder ett kolfilter i kombination med något mekaniskt filter. Som vanligt måste du själv bestämma reglerna för hur du håller ditt akvarium rent, oavsett filtreringssystem.
Av de tre filtreringsmetoderna anses den bästa och mest effektiva vara den biologisk filtrering, även kallad bio-filtrering. Ett biologiskt filter kommer att rena akvarievattnet från de oönskade och onaturliga föroreningar och partiklar som är kvar efter en kemisk och mekanisk filtrering.
Bio-filtrering är lite svårare att förstå, men det är väl värt ansträngningen att veta hur du håller ditt akvarium rent med ett biologiskt filter. Bio-filtreringssystemen tar bort oönskade nitrater, ammoniak, skadliga bakterier och nitrater, etc. från vattnet. Skadliga bakterien filtreras bort och ersätts med nyttiga bakterier.
Att förstå de olika filtreringssystem är viktigt, för att veta hur du ska hålla ditt akvarium rent, eftersom ett smutsigt akvarievatten kan skada och döda dina fiskar. Är vattnet t.ex. inte syresatt på rätt sätt, kommer det att påverka fiskarnas syreupptagning. De kommer att dö och ditt akvarium kommer lukta riktigt illa. Så lär dig allt du kan om de olika filtreringssystemen och om hur du rengör ett akvarium ordentligt.