Jämför och hitta städfirmor som utför flyttstädning till låga priser online

Rengöra tvättmaskin - Motverka dålig lukt och mögel

Precis som med alla andra hushållsmaskiner och utrustning i hemmet som regelbundet används, så behöver också en tvättmaskin en regelbunden rengöring för att ta bort all smuts och alla beläggningar som byggs upp i den. Men många av oss är inte medvetna om exakt hur viktig denna rengöring är. Nivån på hur ren en tvättmaskin är inuti är väldigt viktig.

Hur man rengör en tvättmaskin

Så rengör du tvättmaskinen från dålig lukt och mögel

Kläder som tvättas i en smutsig tvättmaskin kommer att leda till att skapa ett hälsoproblem för användaren. Föroreningar i vattnet och kemikalierna i tvättmedlet skapar tillsammans en tjock beläggning inne i maskinen. I det långa loppet så kommer detta påverka texturen av kläderna negativt. Regelbunden och systematisk rengöring kommer att hjälpa bibehålla, till och med öka, effektiviteten av tvättmaskinen.

Det enklaste sättet att rengöra en tvättmaskin är att låta hett vatten blandat med ett blekmedel skölja ur hela systemet. Låt blandningen cirkulera i maskinen i ungefär trettio minuter. Detta bör göras minst en gång i månaden. All smuts och alla beläggningar kommer genom denna metod då att sköljas bort. En bra metod är att använda vinäger blandat med vatten till att få bort de envisa beläggningarna. Vissa tvättmaskiner har filter, som också bör tas ur och rengöras. Beläggningar av föroreningar i vattnet kommer att byggas upp i filtret och till sist blockera vattenflödet. Vitvinsvinäger är ett bra motmedel för tvättmaskinsavlagringar och beläggningar.

En svamp med såpa eller ett milt skrubbande medel kan användas för insidan av maskinen. Om beläggningen ligger väldigt tjock på delarna i tvättmaskinen är citronjuice också ett effektivt rengöringsmedel. Om sköljmedelsbehållaren är i ett väldigt dåligt skick så kan man rengöra den med hett vatten och rengöringsmedel. Detta gäller även för de övriga facken, och denna rengöring bör göras grundligt.Det finns områden och delar långt inne i maskinen som är svåra att se och som det finns en stor risk att man försummar då man rengöring eller servar. Därför så bör man vara extra uppmärksam på dessa och leta grundligt efter dem, och därefter rengöra noga då smuts och beläggningar tenderar att samlas även där.

Ett väldigt vanligt problem är den dåliga lukt som tvättmaskinen avger om den inte rengörs regelbundet. Om den dåliga lukten kvarstår även efter en rengöring så använd ett parfymerat tvättmedel då du tvättar. Men se till att du inte använder ett syntetiskt tvättmedel då det idealiska för en tvättmaskin är ett tvättmedel utan fosfater.

Om mögel och fuktskador är den största orsaken till problemen så kan du lösa upp eller få loss det med hjälp av destillerat vitvinsvinäger. För mögel som byggts upp inne i maskinen så kan du köra en tom maskin med endast vatten och lägga i fyra deciliter med vitvinsvinäger. Låt det skölja runt i maskinen och lösa upp möglet däri.

Mögel byggs lätt upp på gummilisten på frontmatade tvättmaskiner. Försök med att blanda vatten och destillerat vitvinsvinäger och behandla gummilisten med blandningen. Låt blandningen dra på listen i runt en halv timme tills möglet har lösts upp. Använd då en handduk för att torka bort resterna.

Då man rengjort hela insidan av maskinen ordentligt kan man torka av utsidan med en mjuk trasa doppad i vinäger. Om nödvändigt kan man också polera ytan tills den återfår sin forna lyster. Samtidigt som man rengör tvättmaskinen kan det vara en bra idé att också kolla över alla slangar. Det finns en risk att slangarna börjar läcka allt eftersom tiden går. Byt ut slangarna om det behövs.

Att rengöra en tvättmaskin tar lång tid. Men en sak som är bra med en grundlig rengöring är att vissa förebyggande åtgärder kan utföras samtidigt. När man tar isär delar för att rengöra dem kan man upptäcka mindre defekter. Även fast felet är litet så kan det leda till ett större om det lämnas utan åtgärd. Man kan alltid kontakta tillverkaren för att be om hjälp från en av deras behöriga mekaniker.

Flyttstädning prisförfrågan

  1. Fyll i formuläret
  2. Städfirman informeras om intresse
  3. Du får inom kort offert